Як боротися з шишками після уколів

Ін’єкції – найефективніший спосіб запровадження ліків. При всіх перевагах методу, його недоліком є часте поява дома уколів інфільтратів. У більшості випадків великої загрози вони не становлять, але можуть досить довго хворіти і завдавати різних незручностей. А в найгіршому випадку – ускладнитися розвитком абсцесу. Народні засоби від шишок після уколів розповідаємо тут https://moe-misto.cv.ua/shishki-vid-ukoliv-na-sidnicyax-likuvannya-rozsmoktuyuchimi-mazyami-shho-robiti-i-yak-pribrati-ushhilnennya-i-gematomu-pislya-ukoliv-v-popu/.

Що таке інфільтрат

Ущільнення після ін’єкцій або те, що в народі називають шишками – це результат скупчення тканин чужорідних клітинних елементів, крові і лімфи. При формуванні інфільтратів тканина ущільнюється та збільшується в обсязі, її колір змінюється, з’являється болючість.

Виникають вони найчастіше через порушення техніки ін’єкцій. Причиною утворення інфільтрату може стати:

тупа голка;

швидке введення розчину;

недотримання правил асептики;

одноразове введення великої кількості ліків;

часті ін’єкції в ту саму область.

Іноді ущільнення можуть викликати деякі препарати, наприклад, не підігріті масляні розчини.

Прості засоби для боротьби з інфільтратами

На ранній стадії боротися із шишками можна, прикладаючи до місця ін’єкції сухе тепло. Найкраще для цих цілей підійде електрична грілка. Внаслідок теплового впливу відбувається розширення судин та посилення кровотоку, тому інфільтрат розсмоктується швидше.

Також розсмоктуванню ущільнень сприяє йодна сітка. При її нанесенні потрібно бути обережними – зайва кількість йоду викликає на шкірі хімічний опік.

Як боротися з шишками після уколів

Медикаментозні засоби

З препаратів використовують мазі та гелі, які наносять на уражену ділянку.

Найчастіше застосовують:

мазь Вишневського – бореться із запаленням, має антисептичну дію;

Троксевазин – гель, що знімає набряки та запалення;

гепаринову мазь – гепарин, що міститься в ній, зменшує запальний процес, а бензокаїн знімає біль.

Якщо ви використовуєте ці засоби без призначення лікаря, уважно прочитайте інструкцію. Навіть найшкідливіші мазі при неправильному застосуванні можуть викликати алергічну реакцію та неприємні побічні симптоми.

Хороший результат приносить Дімексід. Його використовують як водного розчину для компресів. Але застосування препарату потребує обережності. Засіб протипоказаний дітям до 12 років, вагітним і мамам, що годують.

Чи обов’язкова консультація лікаря

Якщо з’явилися ущільнення, необхідно обов’язково проконсультуватися з лікарем. Особливо це важливо, якщо інфільтрат сильно болить, з’явилося почервоніння, а у вас підвищилася температура. Ці ознаки свідчать про розвиток абсцесу, лікуванням якого може займатися лише лікар. Для цього використовуються антибіотики і нерідко потрібне хірургічне втручання.

Відсутність необхідного лікування спричинює подальше поширення гнійного запалення і може призвести до розвитку сепсису. Тому, перш ніж займатись самолікуванням, отримайте кваліфіковану консультацію.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *