Ішемія міокарда: симптоми та причини

Ішемія міокарда, також звана ішемічна хвороба серця (ІХС), – це стан, що характеризується зниженням припливу крові до м’яза серця. Поширеною причиною є накопичення бляшок в коронарних артеріях. Ішемія міокарда може призвести до тяжких серцевих захворювань, таких як інфаркт міокарда. Раннє виявлення симптомів може запобігти серйозним ускладненням.  Що таке метаболічні, помірні, дистрофічні, рубцеві і неспецифічні зміни міокарда розповідають тут https://gitagrad.org.ua/zmina-miokarda.-shho-take-metabolichni,-pomirni,-distrofichni,-rubczevi-i-nespeczifichni-zmini-miokarda.

Ішемія міокарда – симптоми

Ішемія міокарда який завжди проявляється помітними симптомами, що може утруднити виявлення цього стану. Лікарі називають її “тихою ішемією”. Коли симптоми справді виявляються, людина може мати симптоми ІХС. Він може відчувати тиск, стиснення або здавлювання в грудях. Іноді людина може відчувати їх у руках, плечах, шиї, щелепі чи спині.

Інші симптоми ішемії міокарда включають:

  • задишку
  • втома
  • нудоту та блювоту
  • пітливість
  • запаморочення
  • нерегулярне серцебиття (аритмія)

Причини ішемії міокарда

Ішемія міокарда в першу чергу виникає через зменшення припливу крові до серцевого м’яза, як правило, внаслідок атеросклерозу. Це стан, у якому артерії звужуються і тверднуть через накопичення бляшок. Люди, які перенесли в минулому серцеві напади або страждають на цукровий діабет, мають більш високий ризик розвитку ішемічного епізоду.

Інші причини:

  • ішемічна хвороба серця
  • спазм коронарних артерій
  • тромб

Розвитку ішемії міокарда можуть сприяти кілька факторів ризику, зокрема:

  • куріння тютюну
  • діабет
  • високий артеріальний тиск
  • високий рівень холестерину
  • ожиріння
  • низький рівень фізичної активності
  • стрес
  • сімейний анамнез серцево-судинних захворювань

Ішемія міокарда: симптоми та причини

Виявлення ішемії міокарда

Лікар проведе кілька діагностичних тестів, у тому числі такі як:

Електрокардіографія (ЕКГ): цей метод реєструє електричну активність серця, допомагаючи виявити ішемічні зміни та порушення серцевого ритму.

Електрокардіографія з дозованим фізичним навантаженням (Стресс-ЕКГ): на основі фізичних вправ та медикаментозних препаратів оцінюють роботу серця під час фізичного навантаження або прийому певних препаратів.

ЕХОКГ – дана методика допомагає за допомогою ультразвуку оцінити скоротливість міокарда

Комп’ютерна томографія коронарних артерій: дана методика допомагає визначити, чи є накопичення кальцію в коронарних артеріях, що може бути ознакою коронарного атеросклерозу. Комп’ютерна томографія допоможе побачити серцеві артерії. Лікар може провести коронарне сканування, яке оцінить ризик ішемічної хвороби серця у людей, які не мають серцевих симптомів, і тих, хто курить.

Коронарографія: включає введення контрастної речовини в коронарні артерії для візуалізації кровотоку та закупорок за допомогою рентгенівського знімка. Це дає лікареві детальний огляд внутрішньої частини кровоносних судин.

Магнітно-резонансна томографія серця: дана методика допомагає виявити ушкодження або проблеми з кровотоком у серці та коронарних артеріях.

ПЕТ-сканування серця: дозволяє оцінити кровотік за дрібними коронарними судинами.

Ішемія міокарда – лікування

Лікування ішемії міокарда спрямоване на полегшення симптомів, зниження ризику ускладнень та покращення припливу крові до серця.

Залежно від тяжкості стану, методи лікування можуть включати:

Лікар може призначити такі препарати, як бета-адреноблокатори, блокатори кальцієвих каналів, аспірин або статини. Ранолазин може зменшити симптоми ішемії.

Хірургічні втручання: Щоб покращити кровотік, хірургу може знадобитися виконати ангіопластику серця та встановлення стенту або операцію аортокоронарного шунтування. При ангіопластику хірург вводить трубку в звужені ділянки артерії та встановлює стент, щоб тримати їх відкритими. Операція аортокоронарного шунтування включає обхід закупорених артерій з використанням трансплантатів для відновлення припливу крові до серцевого м’яза.

Зміни способу життя при ішемії міокарда

На додаток до медичних втручань людина може внести певні зміни у спосіб життя, щоб покращити якість життя.

Зміни в раціоні харчування: Дієта з низьким вмістом насичених жирів, трансжирів і натрію може допомогти впоратися з такими факторами ризику, як високий артеріальний тиск і високий рівень холестерину.

Регулярні фізичні вправи: Регулярна фізична активність може покращити стан серцево-судинної системи та знизити ризик розвитку ожиріння та діабету.

Кинути курити: Відмова від куріння знижує ризик ішемії міокарда та її ускладнень.

Управління стресом: Методи зниження стресу, такі як медитація або йога, допоможуть знизити ризик спричиненої стресом ішемії міокарда. Можливо також корисна психотерапія, що допомагає зменшити стрес.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *